Jag heter Moa och är doktorand här på Stockholms universitet. Innan jag började som doktorand arbetade jag bland annat som teckenspråkslärare för barn och vuxna, som föreläsare och som reporter till tidningar och TV. Jag har också arbetat som teckenspråksaktör, översättare och forskningsassistent. Listan kan göras lång! Anledningen till att jag fått prova på alla dessa olika yrken och arbetsuppgifter är att jag studerat på universitetet och fått olika slags kompetens för de olika arbetena.

Du kanske undrar varför du ska studera på universitetet? Genom studierna skaffar du dig kompetens och blir mycket eftertraktad på arbetsmarknaden. Till exempel om du arbetar som elevassistent, så är det väldigt bra att veta hur man kan göra för att främja barns teckenspråksutveckling. Du kan också få arbete inom myndigheter, medier eller inom politiken, för att ge några exempel av många. Men universitetsstudier är inte bara bra för att få arbete. Du får också möjlighet att knyta kontakter med andra länder och kan åka på ett utbytesår till något annat land. Här på Stockholms universitet har vi många kontakter med andra länder.

Att studera på universitetet är väldigt roligt, men samtidigt mycket tufft. Du måste satsa mycket tid, men samtidigt kan du vara väldigt flexibel och styra över tiden själv. Om du till exempel vill ha sovmorgon kan du ta det. Om du vill plugga långt in på natten kan du göra det. Du bestämmer själv!

Här på Stockholms universitet är vi lite annorlunda än på andra universitet. Här har vi kurser som ges direkt på svenskt teckenspråk! Vi har lärare och föreläsare som själva är döva och som har disputerat. De har djupa kunskaper inom områden som svenska, svenskt teckenspråk, barns teckenspråk och pedagogik.

Jag tycker absolut att du ska söka hit till oss. Då öppnar du dörren till en framtid full av möjligheter!