Athena är Stockholms universitets nya lärplattform. Varje kurstillfälle/utbildning har en egen Athena-sajt och du kommer med på din sajt mer eller mindre automatiskt genom att registrera dig på kursen. All kursspecifik kommunikation sker genom Athena. Här hittar du ditt schema, kursplan, kursmaterial, inlämningsuppgifter.

OBS! För att komma åt en kurssajt i Athena måste du vara registrerad på kursen (kontrollera på ladok) samt ha ett aktiverat universitetskonto.

Student i soffa. Foto: Niklas Björling/Stockholms universitet.


Mobilapp

Athena bygger på ett program som heter Itslearning och så heter även den mobilapp som hör till och som du bör ladda ner till din mobil. Appen är gratis och finns för såväl iPhone som Android på respektive app store.
Läs mer om hur du installerar appen här.

Om du inte vill använda  appen, kan du istället aktivera e-postaviseringar. Du får då ett e-post när det publicerats nya anslag i dina kurser. Läs mer om hur du aktiverar e-postaviseringar. 

Hjälp att komma igång, och om du kör fast

Mer hjälp för att komma igång med Athena hittar du i Serviceportalen. (Video, 13 minuter om grunderna i Athena för studenter. Sök vidare i andra artiklar om du inte hittar svar på din fråga i videon.)

Om du föredrar att läsa en pdf-guide:  Athena studentguide (pdf) (3169 Kb)

Athena är ett universitetsgemensamt verktyg och därför kan du vända dig till universitetets Helpdesk. Ställ din fråga i Serviceportalen eller, vid akuta problem, ring 08-16 19 99.

OK, jag vill komma igång med Athena! (Logga in med ditt universitetskonto.)

Vanliga frågor om Athena (FAQ)

Fråga: Jag kan inte logga in i Athena ("användaren finns inte i itslearning"). Vad är felet?

Svar: Du har inte registrerat dig på någon kurs, alternativt registreringen har inte "slagit igenom" än. Om du inte kan/kunde webbregistrera dig så kontakta expeditionen snarast så att du kan bli registrerad. Kontrollera ev din registrering i Ladok via Mina studier.

Fråga: Jag har (webb)registrerat mig, men hittar inte min kurs i Athena. Vad gör jag?

Svar: Om du precis har webbregistrerat dig, så räcker det förmodligen att prova igen lite senare eftersom interaktioner av den här typen mellan olika system görs i turordning och runt terminsstart är det mycket som händer, så räkna med att det kan ta timmar i värsta fall.

På automatgenererade Athena-sajter är det annars just registrering som krävs, så kontrollera gärna i Mina studier att registreringen verkligen har gått in.

Fråga: Jag kommer in i Athena, men hittar inte schemat (eller kursplanen)?!

Svar: Klicka på menyn Innehåll. I mappstrukturen i kolumnen till vänster hittar du en mapp som heter Kursinformation. Klicka på den så visas innehållet, inklusive en länk till schemat och för automatgenererade sajter även till kursplanen för den aktuella kursen.

Fråga: Var hittar jag kursanvisningarna?

Svar: Eftersom kursanvisningarna är offentliga handlingar som även blivande studenter på en kurs och andra intresserade ska kunna få tillgång till så finns dessa upplagda i pdf-format på de publika kurshemsidorna: Alla utbildningar. I Athena hittar du som registrerad student kanske ytterligare anvisningar. Håll särskilt ögonen på de så kallade planeringarna på din eller dina Athena-sajter.

Fråga: Kan man inte få meddelanden via e-post?

Svar: Meddelanden som skickas inom Athena stannar inom Athena, bland annat av datasäkerhetsskäl (GDPR). Det betyder att du ofta bör kontrollera om det händer saker på dina kurssajter. Du kan dock själv välja att få e-postnotifieringar för vissa saker som händer på en sajt. Du får alltså bara mejl om ATT något hänt, inte själva meddelandet. Gå in under din användarmeny, längst uppe till höger i webbgränssnittet och välj Dina inställningar. Välj vilka aviseringar du vill ha under Aviseringar och hur ofta du vill få dem under E-postavisering.

Fråga: Vad är det för skillnad mellan sidorna Planeringar och Innehåll på Athena-sajten?

Svar: Som lärare kan man strukturera kursen på ett tydligt sätt genom att skapa planeringar på olika sätt, t ex kronologiskt efter hur schemat är upplagt eller tematiskt på olika vis. När läraren lägger in dokument av olika slag i dessa planeringar skapas automatiskt en mappstruktur med motsvarande innehåll under menyn Innehåll. Så till en viss del är innehållet detsamma, men presenterat på lite olika vis. En skillnad dock är att du under menyn Innehåll även hittar mappen Kursinformation, där du hittar länk till kursens schema och kursplan.