Eric Sjölund

02:47-04:53
1. Skolstarten
När Eric skulle börja gå i skolan, hade hans föräldrar inte råd att betala resan. De fick ett bidrag för att kunna resa till skolan i Lund. Eric såg undrande på en klädkorg, som hans mamma packade kläder i. Han reste med sina föräldrar med tåg till Lund från Kristianstad över Eslöv. När de kom fram till Lund, gick de till skolan. Eric blev skrämd över att få se en så jättestor skola. Vårdarinnan hälsade dem välkomna och bad dem om att ställa väskorna inne i skolan.

En lärarinna bad Eric att titta ut genom fönstret, medan hans föräldrar smet iväg. Eric blev ledsen och sprang till sina väskor. Då visste han inte ens vad han hette, han fick se sin väska med nummer 746. Det var nytt för honom. En dag tog rektor Bergqvist och hans fru Alida Bergqvist hand om 8 elever, varav Eric var en. Under talundervisningen fick de lära sig tala olika ord, t. ex. 'fat'. En flicka, som hette Kerstin Björk, dotter till en grosshandlare i Vollsjö, talade dåligt. Hon lyckades inte uttala r-ljudet, för tungbandet var avskuret. Därför fick hon stå i skamvrån. En annan skolkamrat, Walles Wahlgrens var också förstörd och kunde heller inte tala med r-ljudet.

21:27-23:02
2. Nybörjare – faddrar
När Eric kom till skolan som nybörjare kom en fadder, som tog hand om honom och visade honom hur man bäddar en säng, hur man borstar tänder och putsar skor. De gick upp till vinden, där skor putsades. Faddrarna, som satt i en rad mittemot, putsade sina skor och lärde nybörjare hur man gör. Efteråt visade de dem till tvättrummet. Där stod tvättställen i rad. Man tvättade sig och borstade tänderna. Varje mugg var numrerad efter elevens nummer. Förr i tiden använde man salt som tandkräm, saltet ströddes på tandborsten och tänderna borstades. Det blödde lätt.

Därefter gick de till sina egna sängar. Eric låg i sängen. Denna situation väckte undran för honom. Anna Albin som var vårdare för pojkar såg efter dem. En gång gjorde en större elev en tabbe och satt på toaletten länge. Små barn kunde inte komma in och de var kissnödiga. Det hände att de kissade på sig i sängen. Vårdaren var förargad. Stackars barn, tyckte Eric. Det glömmer han aldrig.

05:35-05:59
3. Skolämnen
I skolan lärde sig Eric och hans klasskamrater olika ämnen, berättade Eric. Det var fru Bergqvist som undervisade dem i biblisk historia, modersmål och uppsats. Det var herr Bergqvist som lärde dem i räkning, geografi, historia och naturlära. Han var en sträng och bra lärare, men det var svårt att avläsa honom.

06:34-08:30
4. Spanska sjukan
Under år 1918-1919 hade Spanska sjukan spritt sig. Många elever blev sjuka undan för undan. Eric minns att eleverna skulle äta ärtsoppa och pannkaka. De satt i rad vid ett långbord. Några elever började bli illamående och gick ut en efter en. Eric klarade sig undan och smet iväg. Han hjälpte gårdskarlen Sigfrid Olsson att tömma hinkar med kräk. Elever på Råbylund hjälpte till att bära in extra sängar till skolsalen. Då började Eric också bli sjuk och fick feber.

Nära 90 elever låg sjuka. Flickorna låg i kyrksalen och pojkarna låg i ett dagrum för pojkar och i andra rum. En dag blev en pojke frisk och gick upp. Han ville nog fördriva tiden för andra elever som hade långtråkigt. Han visade dem hur han slog runt med en hink full med latrinvätska. Men han gjorde en tabbe och vätskan spreds över golvet. Sjuksköterskan blev förargad och torkade golvet. Det luktade fruktansvärt illa och fönstren måste öppnas för att vädra ut lukten.

23:02-23:54
5. Huvudlöss
En gång hade en döv elev otur och fick huvudlöss som smittade ner alla elever. De fick order att avlusa sig. Eric fick 7 st. löss. Vem smittade honom? undrade han. En annan döv fick en massa löss, 15 st. Varje dag finkammade de håret tills lössen försvann. En ung flicka hade otur, hon fick oerhört mycket löss överallt i håret. På en gång gick hon för att klippa sig med en maskin och tvättade håret med fotogen, för att utrota lössen. Det luktade fruktansvärt illa. Det minns han. Det var Spanska sjukan, som kanske var orsaken till detta.