Björn Lindblom, professor emeritus i talets fysiologi och talets perception, Institutionen för lingvistik vid Stockholms universitet, har nyligen tilldelats Svenska Akademiens språkforskarpris 2013.

Svenska Akademiens språkforskarpris 2013.

Björn Lindblom, professor i talfysiologi och talperception vid Stockholms universitet sedan 1973, i lingvistik vid University of Texas i Austin 1988–94. Björn Lindbloms arbeten behandlar grundläggande frågor inom fonetiken, särskilt de universella biologiska faktorer som formar ljudsystemen i språk. Björn Lindblom är fortfarande aktiv med sin gränsöverskridande forskning där han med perspektivet inställt på språkets biologiska sida förklarar språkets natur med hjälp av talapparatens fysiologiska egenskaper.

Björn Lindblom har under årens lopp erhållit en mängd utmärkelser och priser. Några exempel är Kungliga Vitterhetsakademiens pris för humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning (2001), han är dessutom sedan 2006 Fellow of the American Association for the Advancement of Science (AAAS). Björn Lindblom utsågs också 2013 till hedersmedlem på livstid i Linguistics Society of America.