Studierektor Kristina Nilsson Björkenstam (till vänster) informerar om lingvistikens kurser och program vid Öppet hus på Stockholms universitet.

Den 12 mars anordnades Öppet hus på Stockholms universitet. Det är en chans för framtida studenter att få inspiration och information som ska hjälpa dem att hitta rätt utbildning. Som vanligt har intresset för lingvistik varit stort.

– Om man vill läsa ett humanioraämne med en stark arbetsmarknad kan man söka sig till oss. Det har varit stort intresse i dag både för lingvistik och teckenspråk. En del kommer fram och undrar hur man kan plugga teckenspråk. Det finns ett kandidatprogram och är stor efterfrågan på teckenspråkstolkar, säger Kristina Nilsson Björkenstam, studierektor vid Institutionen för lingvistik.

Spannet är stort. Medan vissa kommer fram och berättar att det är deras stora dröm att läsa lingvistik, kommer andra fram och frågar vad lingvistik är.

– Då brukar jag svara att det är läran om språk. Inte om ett språk utan om alla språk, själva språket som fenomen och dess beståndsdelar, säger Kristina Nilsson Björkenstam.

”Upptäckte att det finns kopplingar”

En av de som är intresserade av att läsa lingvistik till hösten är Nada Mousa, 28, från Hässelby. Hon är intresserad av allt som har med språk att göra, från litteratur till de olika ljud som talspråk består av.

Nada Mousa, 28, på Öppet hus på Stockholms universitet den 12 mars 2019.
En av de många som visade intresse för att läsa lingvistik var Nada Mousa, 28, från Hässelby.

– Jag kan prata flera språk. Arabiska är mitt modersmål, men jag kan också prata hebreiska, engelska och svenska. Jag har tänkt mycket på de kopplingar som finns mellan olika språk och vill lära mig mer om det, säger Nada Mousa.