Ljuba Veselinova är mångårig forskare vid Institutionen för lingvistik. Hon är också universitetslektor och har undervisat på alla utbildningsnivåer.

Ljuba Veselinova med en papegoja på varje axel. Privat foto
Ljuba Veselinova. Privat foto.

I sin forskning har Ljuba Veselinova behandlat frågor inom språktypologi, uppkomst av grammatik och lexikon och samspel mellan grammatik, lexikon och kognition. Hon är också intresserad av utrotningshotade språk, språkspridning och hur språk påverkas av geografiska faktorer.

Ljuba Veselinova har ett uttryckt intresse för teknologi i samband med språkstudier, i synnerhet databehandling, dababasutbyggnad, geografiska information system (GIS) och deras användning för datavisualisering och språkkartografi. Under sin karriär har hon undervisat i USA, Storbritannien, Turkiet, Ryssland och Sverige.

Den 1 mars i år befordrades Ljuba Veselinova till professor i allmän språkvetenskap.

Läs mer om Ljuba:

"Lingvistik passade mitt intresse för världen och för språk i allmänhet"