Hatice Zora tar emot sitt stipendium från kung Carl Gustaf.
Kungen delar ut stipendium till Hatice Zora. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

I samband med Kungens 70-årsdag år 2016 instiftades stipendier för att främja fortbildning hos forskare och yngre konstnärliga utövare i det så kallade Benadotteprogrammet.

En av årets stipendiater är Hatice Zora, forskare forskare vid Institutionen för lingvistik. Den 25 april mottog hon sitt stipendium från Kungens hand under en ceremoni som hölls i Bernadottebiblioteket på Stockholms slott.

Hon tilldelas stipendiet för sin banbrytande forskning om språkets melodis förmåga att uttrycka känslor.

Stipendiet är på 120 000 kronor och två veckors vistelse i Hvita villan på Öland.

Utbildad i Turkiet

Hatice Zora är språkvetare inriktad mot fonetik och neurovetenskap. Hon gick sin grundutbildning vid Hacettepeuniversitetet i Ankara, Turkiet, och sin masterutbildning vid Lunds universitet. År 2016 disputerade hon vid Stockholms universitet på avhandlingen Mapping prosody onto the lexicon: Memory traces for lexically specified prosodic information in the brain. Hatice Zoras pågående forskningsprojekt är ett tvärvetenskapligt samarbete mellan lingvistik, neurobiologi och experimentell psykologi.

Läs också: Hatice Zora tilldelas Bernadottestipendium 2019 för sin banbrytande forskning

Läs mer om 2019 års stipendiater på Kungahuset.se.