Den 25 januari 2016 uppträdde artisten Anna von Hausswolff för fullsatt hus på Dramatens stora scen med en åtta personer stark orkester. Men även Fonetiklaboratoriet vid Stockholms universitet fick plats på scenen denna kväll! Konserten var ett transdisciplinärt experiment med utgångspunkt i Anna von Hausswolffs musik initierat av Dramaten&.

Dramaten& bjuder regelbundet in kreatörer från andra verksamheter för att skapa möten som utmanar och utvidgar vår uppfattning om scenkonst. Till konserten med Anna von Hausswolff anlitades de grafiska formgivarna och scenograferna Sophia Wood och Tove Alderin för att utforma ett scenografiskt koncept. Utgångpunkten för konceptet var ett tidigare samarbete på tema rymden med curator Magdalena Tafvelin Heldner för House of Sweden i Washington. Så här beskriver de konceptet:

”I scenbilden önskade vi väva samman Anna von Hausswolfs suggestiva, eteriska, drönande jordljud och rymdens abstraktioner och skapa en symbol för det universella släktskapet, det gränslösa, det oändligt generösa, ett möte mellan det bekanta och det okända”.

Sophia och Tove engagerade i sin tur professor Mattias Heldner vid Fonetiklaboratoriet för att göra visualiseringar i anslutning till musiken med fonetiska verktyg. Framför allt användes realtidsspektrogram och olika slags akustiska filter. Resultaten kombinerades med övrig ljussättning av Hampus Jigehamn och projicerades på den enorma bakre väggen till stora scenen. Konserten sändes även ut i rymden i samverkan med SK0UX, Kvarnbergets amatörradioförening.

Helena Seth, ansvarig för Dramaten&, var mycket nöjd med samarbetet. Efter konserten sade hon “Jag vet inte vad det här är, är det vetenskap, konst eller musik? Det blev verkligen just så fint som vi hade hoppats på, och det här projektet blir en mycket konkret del av vårt arbete att hitta punkter att mötas på – musik, scenkonst, vetenskap. Det var ett första, och mycket lyckat steg från vårt perspektiv, och jag hoppas att vi kliver vidare på denna väg.” Helt i linje med ambitionerna alltså!

Anna von Hausswolff med band på Dramatens stora scen och i bakgrunden realtidsspektrogram av hennes sång. Foto Frederic Eklöf
Anna von Hausswolff med band på Dramatens stora scen och i bakgrunden realtidsspektrogram av hennes sång. Foto Frederic Eklöf
Anna von Hausswolff på Dramatens stora scen och i bakgrunden realtidsspektrogram av hennes sång. Foto Frederic Eklöf
Anna von Hausswolff på Dramatens stora scen och i bakgrunden realtidsspektrogram av hennes sång. Foto Frederic Eklöf