Dr. Ekaterina Rakhilina är Ledande forskare vid Inst. för ryska språket vid Rysslands Vetenskapsakademi och professor vid det Ryska Statliga Humanistiska Universitetet. En framstående och ledande expert inom lexikal typologi. Har grundat och leder Moskvas centrum för lexikal typologi, samt är en av de huvudansvariga för den Ryska Nationella korpusen. Rakhilina har varit vid SU flera gånger och har hållit flera föreläsningar och seminarier.

Ekaterina Rakhilina och Maria Koptjevskaja Tamm har samarbetat under flera år och skrivit flera artiklar tillsammans. Syftet med besöket är att sammanställa en lexikal-typologisk tidskriftsartikel som sammanfattar resultaten från ett tidigare projekt om verb för rörelse i vatten, "AQUA motion" som leddes av Ekaterina Rakhilina och Timur Maisak och där Maria Koptjevskaja Tamm varit en av deltagarna.

En tidigare gemensam artikel i ämnet heter "Aquamoton verbs in Slavic and Germanic: A case study in lexical typology", författad av Maria Koptjevskaja-Tamm, Dagmar Divjak och Ekaterina Rakhilina, som ingår i antologin "New Approaches to Slavic Verbs of Motion" ( Hasko, V. & R. Perelmutter (eds.), New Approaches to Slavic Verbs of Motion 2010. Amsterdam: Benjamins, 315–341)