Julia Uddén visar hjärnmodeller. Foto: Emma Burendahl

Julia Uddén vid Stockholms universitet får ett av årets L’Oréal-Unesco For Women in Science-pris. Priset syftar till att lyfta fram lovande kvinnor i inledningen av deras forskarkarriär inom naturvetenskap, teknik och matematik och skapa förebilder för kommande generationer. Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, delade ut priset vid en ceremoni den 6 mars.

Läs mer om Julia Uddén och hennes pris

Julia Uddén är fil. dr i kognitiv neurovetenskap från Karolinska Institutet. Hon tillträder inom kort en forskartjänst vid Institutionen för lingvistik och Psykologiska institutionen inom ramen för forskningssatsningen Stockholm University Brain Imaging Centre (SUBIC) vid Stockholms universitet efter att ha beviljats ett femårigt anslag inom spetsforskningsprogrammet Pro Futura. Motiveringen till att hon får priset är ”för forskning som kännetecknas av intellektuell djärvhet och som syftar till att förstå hur människans språkliga kommunikation utvecklas”.

Om priset

Det internationella priset instiftades av L’Oréal Foundation och Unesco 1998 för att främja kvinnors deltagande i forskning. Priset har sedan starten uppmärksammat mer än 2 000 kvinnliga forskare världen över, varav två senare mottagit Nobelpriset. Nationella program finns i över 50 länder. I Norden finns L’Oréal-Unesco For Women in Science-priset i Danmark och Finland.

Om årets pris: L’Oréal-Unesco For Women in Science