Foto: Furhat Robotics

Söndagen den 20 augusti startar forskningskonferensen Interspeech 2017 under temat ”Situated interaction”. Under fem dagar fylls Stockholms universitet med närmare tvåtusen forskare, studenter och företag från hela världen – samtliga involverade i forskning och utveckling av talkommunikation. Vid konferensen möts humanister och tekniker för att diskutera samspelet mellan grundforskning och tekniska innovationer, både vad gäller interaktionen mellan människor och interaktionen människa och talad artificiell intelligens som de digitala assistenterna Siri och Alexa, talrobotar (exempelvis Furhat) och olika typer av talsvarssystem.

Interspeech 2017 invigs officiellt måndag den 21 augusti men konferensen startar redan på söndagen med föreläsningar och workshops. Konferensen avslutas den 24 augusti med en högtidlig ceremoni i Aula Magna, Stockholms universitet, där medaljer, diplom och stipendier delas ut till forskare och studenter, och där kommande arrangörer för Interspeech presenteras. "Vi är glada att kunna hålla konferensen i universitetets egna lokaler här på Campus Frescati. Här befinner vi oss i forskningens hjärta." säger professor Francisco Lacerda, huvudansvarig för Interspeech 2017. Stockholms universitet är beläget mitt i världens första nationalstadspark och området karaktäriseras av vacker natur, intressant arkitektur och modern konst.

Interspeech är en årlig internationell konferens som organiseras av ISCA (International Speech Communication Association). Årets konferens är samorganiserad av Stockholms universitet, KTH och Karolinska Institutet och går av stapeln vid Stockholms universitet.

Med över 1 850 registrerade deltagare är årets upplaga av Interspeech den största sedan starten 1989. "Vi tror att det stora intresset för konferensen beror på en kombination av att vetenskapsområdet växer stort både inom akademi och industri, men även på att Stockholm är en attraktiv stad att besöka." säger Professor Mattias Heldner.

Några av huvudsponsorerna vid årets konferens är internationella företag som Microsoft, Apple, Amazon Alexa, IBM, Yahoo och Google, samt Furhat Robotics, ett svenskt företag med ursprung vid KTH.

Mer information

Journalister är välkomna att lyssna på olika programpunkter vid konferensen. Möjlighet kan även finnas till intervjuer med enskilda talare och deltagare. Intresseförfrågningar kring detta görs till Francisco Lacerda enligt nedan.

Kontaktperson:

Francisco Lacerda, professor i lingvistik vid Stockholms universitet francisco.lacerda@ling.su.se eller tfn 070-6545799 alternativt registration@interspeech2017.org

Länkar:

Interspeech2017: www.interspeech2017.org